BLOG CK ÚSMEV

ZOBRAZIŤ TÁBORY

Alkohol a fajčenie v táboroch ...

... čaj samozrejme. Nepoznáme diskutovanejšiu tému týkajúcu sa letných detských táborov. Pijú deti ? Pijú vedúci ? Pijú všetci spolu a dá si aj šofér počas jazdy keď je mu dlho ?
Lupneme si ?
Či už sú to tábory CK Úsmev, tábory iných organizátorov, tábory v zahraničí alebo tábory na Slovensku. Sme si na 99% istí, že žiaden organizátor, či už je to profesionálna cestovná kancelária alebo takí "tí iní" sú zásadne proti fajčeniu a pitiu alkoholu v tábore ! Všetci robíme čo môžeme aby sme tieto veci eliminovali a len ozajstný hlupák môže povedať, že organizátor deťom povolil piť či fajčiť. Žiaľ každoročne sa nájdu aj takífrown Treba si uvedomiť, každý organizátor si je vedomý trestno-právnej roviny takéhoto počínania, ale je to aj vecou morálky a zdravého rozumu. Taktiež žiaden animátor netúži celú noc držať hlavu zvracajúcemu dieťaťu, riskujúc otravu alkoholom a z toho vyplývajúce nedozierne problémy. A tiež čo si budeme hovoriť, s opitými deťmi žiadna veľká sranda nie je.
Čo s fajčením ?
Príliš som sa sústredil na alkohol ale čo je to pohárik niečoho dobrého bez cigaretky. Aspoň u nás dospelých je to tak. Pozrime sa na čísla a uvidíme, že takmer 50% 12-13 ročných má skúsenosti s cigaretou. A to takmer 50:50 chlapci a dievčatá. Netvárme sa preto prekvapene, že tento jav sa prenáša aj do detských táborov. Sú to tie isté deti, ktoré fajčia na sídlisku pod bránou. Fajčenie nezačína v tábore. Aj keď práve u mňa tam začalo, ale to bolo pred 35 rokmi v Sovietskom zväze. Cigarety boli lacné, tabak voňavý a vedúci väčšinou "upevňovali družbu" a nemali úplne presnú predstavu o našom pohybe. Teraz je už všetko inak. Sme uvedomelejší a keďže trestné oznámenia sa stali národným športom, tak aj opatrnejší.
Teraz to ustráž !
Treba si uvedomiť, že animátori v detských táboroch nie sú zamestnanci SBS, stopovacie psy ani osobná ochranka a strážiť deti či niekde nepopíjajú alebo za stromom nefajčia, nie je ich hlavnou náplňou práce. Navyše v detskom tábore sú zastúpení v pomere k deťom cca 1/10 a nemajú celý deň všetky deti na vodítku. Túžba detí a hlavne teenagerov skúsiť doposiaľ nepoznané je taká silná, že takmer nepozná prekážky. Tu je dôležitá výchova z domu. Aké deti nám rodičia do letného tábora pošlú, také im z tábora vrátime. My v detskom letnom tábore deti nepokazíme, ale ani nevychováme. Ani to nie je našou úlohou a cieľom !
Občas sa tiež stáva, že prichytené dieťa sa chce vyviniť a tak doma povie, že pili aj vedúci a spolieha sa, že hnev rodiča sa tak presunie z neho na vedúcich, resp.organizátora. Niektorí rodičia žiaľ túto návnadu zhltnú. Týchto by sme chceli ubezpečiť, že keby si chcel niekto pri mori "zachlastať", neuviaže si k tomu na zodpovednosť 45 detí za smiešnu odmenu. Nevieme ako inde, ale v táboroch CK Úsmev zamestnávame často už rodičov vlastných detí, ktorí vedia čo je zodpovednosť, príp. športovcov, ktorí logicky alkoholu neholdujú. Do táborov CK Úsmev angažujeme skôr vyzrelejších ľudí, ktorí su už vybláznení a mochito v plážovom bare nie je pre nich neodolateľným lákadlom. Na druhej strane, ak si dá animátor po obede jedno pivo na nervy a na trávenie, nepovažujeme to za žiaden hrozný prehrešok.
Takže Na zdravie každému čo chutí a každému čo môže !
Mgr.Ľuboš Štekl
 

Reakcie

KONTAKTUJTE NÁS

0904 465 336
0904 465 336
KEDY PRACUJEME?
Deň Na telefóne E-mail
Pondelok 09.00 - 15.00 nonstop
Utorok 09.00 - 15.00 nonstop
Streda 09.00 - 15.00 nonstop
Štvrtok 09.00 - 15.00 nonstop
Piatok 09.00 - 15.00 nonstop

Letné tábory, jazykové pobyty a zájazdy

CK Úsmev ponúka detské tábory na Slovensku, tábory pre deti. Naše tábory to nie sú len niekoľko dní strávených bez rodičov, ale sú to dni plné bohatého programu. Letné tábory ponúkame s rôznym tématickým zameraním a štylizáciou ako napríklad tábor s koníkmi, rybársky tábor, akčný vojenský tábor, tanečný táborumelecké tábory, športový tábor, detské tábory s výučbou jazyka a mnoho ďalších. Najnovšími hitmy sú Kravmaga tábor a Parkour Camp.