BLOG CK ÚSMEV

ZOBRAZIŤ TÁBORY

Čo, za koľko a prečo za toľko

Ceny táborov sú rôzne a má na ne vplyv viacero faktorov ako napr. kde sa tábor koná, na koľko dní, čo tábor ponúka a v akej kvalite, či je to tábor v zahraničí alebo na Slovensku, či sa jedná o jazykový tábor a v neposlednom rade kto tábor organizuje. Začnime teda pekne od konca. Povedzme si na rovinu smutnú pravdu. Tábory dnes organizuje úplne každý. Zopár organizátorov neskôr uvediem už len pre zábavu.
KEĎ DVAJA ROBIA TO ISTÉ, NEMUSÍ TO BYŤ TO ISTÉ (ANI NIE JE)
Najčastejším, ešte ako tak akceptovateľným organizátorom sú OZ (občianske združenia).
OZ rovnako ako všetci ostatní s výnimkou cestovných kancelári neposkytujú rodičovi žiadne právne záruky ani ochranu. Plusom pre OZ je ale fakt, že tábory robia väčšinou ozaj srdcom aj keď veľakrát na úkor skúseností a profesionality. A keďže ignorujú Zákon 281/2001 a nasl., ignorujú aj povinnosť poistenia proti insolventnosti ktoré tvorí obrovskú nákladovú položku premietajúcu sa aj do cien táborov. Ďalšie položky ktoré vstupujú do ceny u profesionálnych organizátorov sú napr. kancelárske priestory, zamestnanci, technika, reklama. Za tieto peniaze získate (mali by ste získať) v prvom rade právnu ochranu, ochranu Vašich peňazí, profesionálny servis a prístup. To sú veci ktoré budete márne hľadať u privyrábajúcich si p. učiteliek často s „vylágrovanými“ nervami, alebo na kolene organizujúcich hercov, spevákov, redaktorov a novinárov, lekárov, futbalistov a hokejistov, šoférov autobusov.... atd.
Človek by si myslel, že detské tábory musia byť jeden z najlepších biznisov. Opak je ale pravdou. Organizovanie detských táborov je najrizikovejšia a najhoršie platená činnosť akú poznám.
PENIAZE A CENY
Ale späť k cenám. Výsledkom existencie a naivnej i keď láskyplnej poloilegálnej činnosti spomenutých subjektov je, že ceny tlačia umelo dole, pričom ale nároky rodičov stále stúpajú. Tak vzniká isté pnutie a za vlasy pritiahnuté riešenia. Deti sa ládujú do 3* hotelov, po Slovensku sa vozia luxusnými zahraničnými autobusmi atď.
Len pre zaujímavosť – jedna nádejná lektorka angličtiny na náš jazykový Everyday Holiday kurz si vypýtala  za čistých 8 dní pobytu 600 € !!! (nedali sme jej) a to potrebujeme ďalších troch a všetkým okrem odmeny ešte platíme ubytovanie, stravu a ešte si nechajú preplatiť cestu. Toto sa v OZ tiež nemôže stať.  Ale od CK, ktoré sú určite „v balíku“ si vypýtajú. Mladí teda skromnosťou netrpia. Kde sú času keď sme za tábor dostali 120 Sk (4 €) a 300 Sk (10 €) sme minuli.
Zvyšok ceny dopĺňajú dane a rôzne pribúdajúce nezmyselné poplatky štátu ktoré dobrovoľníkov tiež netrápia. No a potom nezostáva na to hlavné, t.j. na program, ktorý sa presúva do doplatkov aby cena nevyzerala na prvý pohľad vysoká.
Ceny táborov sú pre profesionálnych organizátorov na hranici existenčného minima ale rodičom sa zdajú drahé. Klasická slovenská cenová anomália a paradox L
AKO JE TO INDE ?
Jednoduchšie to majú Česi ktorí si nenasadili laťku tak vysoko, stále chodia do stanov s podsadou k rybníčku, jedia z ešusov a platia o tretinu až o polovicu menej za viac dní.
Pritom majú rovnako hlúpu a deravú legislatívu ako m ktorá nedefinuje čo je tábor, kto ho môže organizovať a hlavne za akých podmienok.
Videli ste zábery z Amerického kempu ? Deti tam chodia min. na 3 týždne, bývajú v zruboch do ktorých by Slovák dieťa nikdy nedal, umývajú sa v tzv. válovoch so studenou vodou, kúpu sa tiež v rybníku ale zato zažijú, plavbu, streľbu, motokáry, paradliding, let vrtuľníkom, kanoe, bicykle, jazdu na koňoch, atrakcie o akých sa nám ani nesníva.
S HOLOU RI*OU ALE NA ÚROVNI
Slovenské dieťa sa bude radšej nudiť v 3*hoteli s vyhrievaným bazénom. Keď dáme náhodou deti do chatiek, nie sú zriedkavé sťažnosti, že cez chatku prešli mravce a zvonku pod strechou sa uhniezdili osy.
Takí sme my Slováci – s holým zadkom ale na úrovnicheeky
ZÁVER A DÁME AJ ODPOVEĎ
Aký záver z tohto článku vyplýva ? Profesionálne a v súlade so zákonmi organizované tábory vôbec nie sú drahé, aby sa dali robiť tak ako si všetci predstavujeme, mali by stáť ešte o 50-100 € viac. V súčasnej situácii sa treba riadiť starým známym „Za málo peňazí málo muziky“ Inými slovami kto bude vyberať len podľa ceny, nech sa potom nečuduje, resp. nesťažuje ...

Reakcie

KONTAKTUJTE NÁS

0904 465 336
0904 465 336
KEDY PRACUJEME?
Deň Na telefóne E-mail
Pondelok 09.00 - 15.00 nonstop
Utorok 09.00 - 15.00 nonstop
Streda 09.00 - 15.00 nonstop
Štvrtok 09.00 - 15.00 nonstop
Piatok 09.00 - 15.00 nonstop

Letné tábory, jazykové pobyty a zájazdy

CK Úsmev ponúka detské tábory na Slovensku, tábory pre deti. Naše tábory to nie sú len niekoľko dní strávených bez rodičov, ale sú to dni plné bohatého programu. Letné tábory ponúkame s rôznym tématickým zameraním a štylizáciou ako napríklad tábor s koníkmi, rybársky tábor, akčný vojenský tábor, tanečný táborumelecké tábory, športový tábor, detské tábory s výučbou jazyka a mnoho ďalších. Najnovšími hitmy sú Kravmaga tábor a Parkour Camp.