BLOG CK ÚSMEV

ZOBRAZIŤ TÁBORY

Táborový program v zahraničí

... ani omylom. Je tu odveký táborový problém a to, že detský letný tábor si inak predstavujú deti, inak organizátor a inak rodičia. A práve s rodičmi je to najťažšie,sads prepáčením. Tábory pri mori sa nedajú organizovať rovnako ako tábory na Slovensku, minimálne z priestorových dôvodov a zmenila sa aj doba.
AKO TO BOLO UŽ TO NIE JE A ASI UŽ ANI NEBUDE
V socialistických štátoch existovali klasické detské tábory, t.j. 5-10 ha areál, v strede s veľkými ihriskami a športoviskami, príp s lesíkom či jazierkom. Bývalo sa v chatkách alebo bungalovíkoch, jedlo sa v centrálnej budove, kde bola aj ošetrovňa, za ktorú by sa nemusela hanbiť ani bratislavská fakultná. Hlavne tá na Mickiewicovej ... Celé to bol väčšinou taký humusík, ale fungovalo to jedna radosť a robiť tu tábory bola druhá radosť. Občas nejaké všíky vo vlasoch, myška v chatke, či zákerné mravce nevedeli nikoho rozhodiť
A DNES ?
Napríklad češi pri tom zostali. Kľudne bývajú v stanoch v kempingu, varia v autobusoch z polotovarov a dobre je. Samozrejme tiež nie všetci. Slovenské deti a hlavne rodičia už hľadajú niečo viac. Niečo oveľa viac. Avšak častokrát za cenu tej českej stanovačky, a to sa nedá. Tábory pri mori pre slovenské deti sa tak organizujú väčšinou v hoteloch s min hodnosťou nadporučíka (3 hviezdy). A tu je problém. "Nadporučík" v Bulharsku bohate stačí, v Taliansku je to už často na hrane. Ale hlavne hotely sú vždy (!) situované medzi inými hotelmi (Rimini,Slnečné pobrežie,Makarská...) v husto zastavanej turistickej zóne, bez pozemku alebo max malý bazénik, či záhradka. A teraz rob tu program !cheeky Môžeme nájsť pre deti aj objekty, ktoré sa viac podobajú detskému táboru, ale to príde frfľanie že sú ďaleko od mora, pretože v prvej línii pri pláži sú lukratívne hotely.

PROGRAM
Program v táboroch pri mori sa nám preto limituje na pobyt na pláži, plážové športy a atrakcie, vychádzky do mesta. No a večer - ideme žiť. Samozrejme primerane veku, podmienkam a možnostiam. To sa ale tiež mnohým rodičom nepáči. Tretinu cestovky by sme dali tomu, kto pochopí, že v rušných prímorských letoviskách nemôžeme teenagerov hnať o 22 hodine do postele. Ani o 23. O večierke môžeme začať premýšlať o 24.hodine. Trošku kľudnejšie je v tomto smere len v Chorvátsku, preto tam berieme aj deti pod 12 rokov.
RODIČIA
si často riadne neprečítajú ponuku, v ktorej na tieto špecifiká upozorňujeme a potom hromžia. Nechápu nielen večerný život v letoviskách, ale ani viac ako obmedzené programové možnosti takýchto pobytov. Nechápu, že nevieme (nemôžeme) zorganizovať skrývačku v úzkych uličkách kľučkujúc medzi zaparkovanými autami, že nemôžeme hľadať poklad pod lehátkami odpočívajúcich turistov, či organziovať večerný program v hotelovom bare. Pikantné na tom je, že deti o to ani nestoja. Len rodičia (česť výnimkám). frownÁno, rodič je vlastne 100%-ný investor tábora pri mori a teda má právo na svoj názor na vec, ale mal by zohľadniť a akceptovať aj dané možnosti a zvyklosti.
Takže zhrniem to: Predstava rodiča je ubytovanie, nazvime to na úrovni, ale program ako na Slovensku na lúke či pri rybníku. To sa však nedá. Nenúťte nás preto "robiť isté veci" proti vetru. Vieme Vaše deti primerane zabaviť aj za daných podmienok, ale tým sa musíme prispôsobiť a robiť program tak, ako sa dá.
Nedá sa vyhovieť všetkým, ale verte že sa o to snažímewink
Mgr.Ľuboš Štekl

Reakcie

KONTAKTUJTE NÁS

0904 465 336
0904 465 336
KEDY PRACUJEME?
Deň Na telefóne E-mail
Pondelok 09.00 - 15.00 nonstop
Utorok 09.00 - 15.00 nonstop
Streda 09.00 - 15.00 nonstop
Štvrtok 09.00 - 15.00 nonstop
Piatok 09.00 - 15.00 nonstop

Letné tábory, jazykové pobyty a zájazdy

CK Úsmev ponúka detské tábory na Slovensku, tábory pre deti. Naše tábory to nie sú len niekoľko dní strávených bez rodičov, ale sú to dni plné bohatého programu. Letné tábory ponúkame s rôznym tématickým zameraním a štylizáciou ako napríklad tábor s koníkmi, rybársky tábor, akčný vojenský tábor, tanečný táborumelecké tábory, športový tábor, detské tábory s výučbou jazyka a mnoho ďalších. Najnovšími hitmy sú Kravmaga tábor a Parkour Camp.