BLOG CK ÚSMEV

ZOBRAZIŤ TÁBORY

Môžeme sa hrabať v batožine aby sme našli fľašku ?

Kto pripíja komu ?
Za socíku v táboroch chľastali vedúci (česť svetlým výnimkám), no a dnes ....
Už som tu raz o pití v táboroch písal ale ako sa ukazuje, táto téma je nevyčerpateľná a nikdy neprestáva prekvapovať. Máme v tom jasno – väčšina hlavne starších detí bez rozdielu pohlavia (!) a hlavne v zahraničí, kde majú pocit väčšieho bezpečia vzhľadom na vzdialenosť od domova, má bytostnú potrebu aspoň raz sa dobre „rozbiť“. (Uff, to bola dlhá veta, zase ma budú kritizovať)
Na a my, dospelí máme za úlohu nádejným budúcim „pijanom“ tento cieľ prekaziť.
Čo na to rodičia ?
Logicky a právom očakávame aj podporu rodičov a väčšinou ju aj máme. Niektorí rodičia nám ale kladú za vinu aj jeď si ich dieťa, prinesie fľašku z domu a to napriek tomu, že rodičov žiadame aby pred odchodom obsah batožiny skontrolovali. Len pre orientáciu - stále hovoríme  o pití alkoholu. A keď hovorím o pití v tábore nemyslím, tým že chlastajú animátori. Tento problém chvalabohu v našich (!) táboroch nemáme.  O to väčší apetít ale majú mládežníci a pri zabezpečení cieľa, rastie aj ich kreativita. Nesmieme teda zostať pozadu a používame všetky možné prostriedky na účinnú obranu. Nakoniec, ako hovoril už Machiavelli, „účel svätí prostriedky“.
Dobroty z domova
Tento rok bol ale vo vzťahu rodič a alkoholizmus jeho dieťaťa revolučný. Občas príde sťažnosť, že sa v tábore niekto opil, dokonca tí mimo reality hlásia, že sa v tábore pije" ako keby sme to my tolerovali alebo dokonca podporovali. Práve preto, že nám to už ide na nervy, vzali sme to tento rok obzvlášť skrátka a nazreli sme mládeži aj do batožiny. A aha ! Spolu s batožinou, exteriérom aj interiérom hotela by zásoby pokryli menšiu oslavu napr. 50-tin! O cigaretách ani nehovorím. Teraz príde to hlavné – VŠETOK „MATERIÁL“ MAL SLOVENSKÉ KOLKY to znamená, že bol prinesený Z DOMU !!!
Pýtam sa teda, ako máme my ustrážiť 40 detí v počte štyroch animátorov, keď si niektorí rodičia neustrážia ani to jedno svoje a niektorí nám potom ešte nadávajú.
(Vysvetlenie: Slovom „materiál myslím len alkohol a cigarety z tabaku, nie je to to isté ako bežne zaužívaný „matroš“)
Teraz pikoška !
Ako som už uviedol, tento rok bol revolučný – našla sa mamina, ktorú až tak netrápilo že jej ratolesť mala v kufri kartón cigariet a fľašu „domoviny“, oveľa viac ju trápilo, že sa deťom „hrabeme“ v batožine. Zvrátené nie ? Napísala nám niečo o právach, o ľudských právach a dôstojnosti, o tom, že sa asi mrzuté dieťa (asi po odobratí „materiálu“) cíti ako v nápravno-výchovnom ústave a iné hlúposti. Na zákony hovoriace o pití a fajčení mladistvých akosi pozabudla a to napriek tomu, že pani vraj pracuje na polícii. Na základe tohoto faktu jej postoj chápeme ako profesionálnu deformáciu.....
Prekvapivé finále
O tom že ľudská hlúposť vie byť bezhraničná svedčí fakt, že o pár dní dotyčná pani zavolala hlavnej vedúcej, ospravedlnila sa za svoje doterajšie správanie a požiadala ju, aby jej 14 ročnému synovi zhabané cigarety a cigáro VRÁTILA (!) - výnimočne ...
Vidíte, že naša práca skutočne nie je jednoduchá a to nielen s deťmi.
Aj s alkoholom u mladistvých, aj s ľudskou hlúposťou budeme bojovať aj naďalej
Nuž ľudia sme rôzny  a každý má právo na svoj názor aj keď je hlúpy. Aj dotyčný, aj jeho názor. Náš názor je zase taký, že je lepši urazený teenager ako na mol opitý teenager. Ak sa to bude vyvíjať ďalej ? Rodičia nám budú nadávať aj keď sa dieťa opije a aj vtedy keď sa mu v tom snažíme zabrániť ? Keď niekoľko teenov javí známky podnapitosti, sú neprirodzene veselí, máme si myslieť že si rozprávajú vtipy a spýtať sa či náááááhodou nepili alkohol a čakať, že sa sami priznajú a odovzdajú dobrovoľne všetok veselý mok ? Tak naivní nie sme. Budeme bojovať všetkými spôsobmi a keď bude treba, budeme sa aj „hrabať“ v batožine. Či sa to niekomu páči alebo nie ! Apropo ako veľmi sa treba „hrabať“ aby ste v kufri našli fľašku alebo kartón cigariet ?
Pomôžte a nebudete sa musieť sťažovať
Milí rodičia, keď batožinu svojich ratolestí tesne pred odchodom z domu prehrabete vy, nebudeme to musieť robiť na mieste my. Verte, že nás to nijak zvlášť nebaví.

Reakcie

KONTAKTUJTE NÁS

0904 465 336
0904 465 336
KEDY PRACUJEME?
Deň Na telefóne E-mail
Pondelok 09.00 - 15.00 nonstop
Utorok 09.00 - 15.00 nonstop
Streda 09.00 - 15.00 nonstop
Štvrtok 09.00 - 15.00 nonstop
Piatok 09.00 - 15.00 nonstop

Letné tábory, jazykové pobyty a zájazdy

CK Úsmev ponúka detské tábory na Slovensku, tábory pre deti. Naše tábory to nie sú len niekoľko dní strávených bez rodičov, ale sú to dni plné bohatého programu. Letné tábory ponúkame s rôznym tématickým zameraním a štylizáciou ako napríklad tábor s koníkmi, rybársky tábor, akčný vojenský tábor, tanečný táborumelecké tábory, športový tábor, detské tábory s výučbou jazyka a mnoho ďalších. Najnovšími hitmy sú Kravmaga tábor a Parkour Camp.