BLOG CK ÚSMEV

ZOBRAZIŤ TÁBORY

Covid a ako ďalej ?

V prvom rade by sme chceli poďakovať tým klientom-rodičom, ktorí nám aj v týchto veľmi ťažkých časoch prejavili dôveru a svoje deti po niekoľkomesačnej nude doma prihlásili do tábora. Za ich dôveru sme sa odmenili tým, že sme boli zodpovední, nepokazili sme to deťom ani sebe a v táboroch na Slovensku sa nám podarilo udržať Covid za bránami táborov. Za to ďakujeme obetavým animátorom aj personálu zariadení.
Tábory v zahraničí sme pochopiteľne neriskovali. Nevedeli sme si predstaviť prepravovať cca 40 detí 12-20 hodín v stiesnených priestoroch autobusu v ktorých by sme nesmeli zapnúť klimatizáciu a deti by sedeli celý čas s rúškami na ústach. Nevieme si tiež predstaviť program táborov v Taliansku a tábory v Bulharsku bez tradičných a žiadaných diskoték, bez vychádzok po kolonádach, atď. To je ako sa hovorí, ako lízať med cez sklo.
Náš tradičný jazykový pobyt v Anglicku, si takisto nevieme predstaviť. Aj keď v oblasti kam cestujeme je vraj bezpečne. Epidemiologická mapa Európy a sveta sa mi zdá viac o politike ako o počte nakazených a stále sa mení. Anglicko, je ďaleko, deti bývajú rodinách, každý deň autobusový výôet a ešte chodia do školy spolu s mládežou z rôznych kútov sveta !
Z epidemiologických, organizačných a z finančných dôvodov vôbec nevieme čo by sme robili keby Covid vypukol u niekoho v zahraničí. Situácia je nepredvídateľná, rovnako ako rozhodnutia slovenských kompetentných orgánov ... Tábory sú už tradične na okraji záujmu a ťažko by sme mohli očakávať nejakú operatívnu, konštruktívnu pomoc.
Až do začiatku leta nás kompetentní nechali v neistote a rozhodnutie, že tábory budú, sme sa dozvedeli až niekedy v priebehu júna. To malo za následok, že niektoré tábory sa nestihli predať a museli sa na poslednú chvíľu zrušiť. Nám to spôsobilo nemalé ekonomické problémy a mnoho detí nakoniec zostalo doma. Škoda.
Čo bude ďalej a čo bude o rok, to si netrúfame ani tipovať. Tábory na Slovensku určite ponúkneme. Pri táboroch v zahraničí sme pomerne skeptickí. Iba ak by Covid vymizol alebo by boli všetci účastníci zaočkovaní. Ani jedno sa nám ale nezdá reálne. Uvidíme.
Tam kde je kolektív detí, tam sa objavujú aj infekčné choroby. Hnačky, boľavé hrdlá, nádchy v podobe angíny alebo chrípky, Žiaľ k táborom to od nepamäti patrí. Väčšinou je to „vďaka“ rodičom ktorí pošlú dieťa do tábora aj trochu „chytené“ s tým, že má len trochu soplík, trochu kašlík a že to máva bežne...
Covid to je ale „iná káva“, Stále o ňom vieme málo, je agresívny a preto a tiež vďaka mohutnej medializácii sa ho viac bojíme. Vyzerá to tak, že sa s tým budeme musieť naučiť žiť. Tábory majú u nás bohatú históriu aj tradíciu a stále sa tešia veľkej obľube. Veríme, že sa ich naučíme robiť aj napriek všadeprítomnému Covidu a možno sa dočkáme aj väčšej pozornosti zo strany štátu a to nielen v podobe obmedzení, príkazov a zákazov.
Našu tradičnú jarnú lyživačku pre deti v roku 2021 už máme optimisticky pripravenú.
Zatiaľ sa s Vami lúčime, deťom prajeme úspešný, normálne prebiehajúci školský rok a veľa zdravia.
Dovidenia v lepších časoch.
Mgr.Ľuboš Štekl

Reakcie

KONTAKTUJTE NÁS

0904 465 336
0904 465 336
KEDY PRACUJEME?
Deň Na telefóne E-mail
Pondelok 09.00 - 15.00 nonstop
Utorok 09.00 - 15.00 nonstop
Streda 09.00 - 15.00 nonstop
Štvrtok 09.00 - 15.00 nonstop
Piatok 09.00 - 15.00 nonstop

Letné tábory, jazykové pobyty a zájazdy

CK Úsmev ponúka detské tábory na Slovensku, tábory pre deti. Naše tábory to nie sú len niekoľko dní strávených bez rodičov, ale sú to dni plné bohatého programu. Letné tábory ponúkame s rôznym tématickým zameraním a štylizáciou ako napríklad tábor s koníkmi, rybársky tábor, akčný vojenský tábor, tanečný táborumelecké tábory, športový tábor, detské tábory s výučbou jazyka a mnoho ďalších. Najnovšími hitmy sú Kravmaga tábor a Parkour Camp.