BLOG CK ÚSMEV

ZOBRAZIŤ TÁBORY

Zahraničný tábor je v ponuke, ale nekoná sa

Prečo sa tábor nekoná keď je v ponuke ?
V poslednom období ma prekvapuje otázka, či sa teda budú konať tábory v zahraničí, ale hlavne keď sa nebudú konať, prečo ich teda ponúkame. Prinášam preto odpovede pre tých ktorí možno nie sú celkom zorientovaní v tom čo sa deje a nemajú predstavu o tom, čo obnáša príprava zájazdu pre deti do zahraničia. Tiež určite nikoho neprekvapím zmienkou o Covide a Brexite.
Že by bol problém zohnať hotel a dopravu ?
Ponuku táborov medzi ktoré patria aj tábory v zahraničí, zostavujeme už koncom novembra. Teda v období, kedy je ešte ďaleko do leta a keďže tu máme Covid, nikto si netrúfne ani len odhadnúť epidemiologickú situáciu za viac ako 6 mesiacov. Čo si už vôbec nikto netrúfne odhadnúť, sú opatrenia načej vlády a odborníkov. Napriek tomu ale ponuku zverejniť musíme a musíme byť pripravení, keby sa náhodou situácia prudko zlepšila. Tábory v zahraničí sa nedajú „zbúchať“ za týždeň alebo dva, tak ako tábory na Slovensku. Musíte nájsť vhodný hotel, ktorý je navyše ochotný „babrať“ sa v hlavnej sezóne s deťmi, musíte s ním dohodnúť prijateľné podmienky, hlavne finančné a platobné, podpísať s ním zmluvu a musí to byť hotel ktorý dokáže dohodnuté podmienky aj dodržať, čo nie je v prímorských destináciach úplne samozrejmé. O tom by som vedel napísať knihu.
Potom musíte nájsť dopravcu, ktorý má vodičov ochotných a schopných voziť deti, t.j. odlepovať po nich žuvačky zo sedadiel a podlahy, utierať zvratky, zbierať papieriky z cukríkov, vymieňať potrhané sieťky, počúvať detský krik, či hľadať na diaľnici miesto na cikanie 10 minút po tom ako ste odišli z pumpy. A tiež dopravcu ktorý má autobusy schopné prísť až do cieľa bez poruchy.
Mohol by som pokračovať a to by bola ďalšia menšia kniha.
Hups a ešte animátori
Potom tu máme animátorov.  Tí veľmi mladí sú často ešte sami deťmi bez skúseností a zodpovednosti a tí starší si chcú zobrať aj vlastné deti, príp. aj manžela a isť zadarmo k moru s tým, že tie deti tam už nejako vydržia, prípadne sa ponúkajú ešte „páriky“ ktoré ...
Samozrejme aj tu platí, že „česť výnimkám“ a tie už väčšinou pracujú pre nás wink
Animátora v tábore pri Zvolene vymeníme ľahko a rýchle, ale vymeňte animátora v Bulharsku ...
Samostatnou kapitolou je náš tradičný jazykový pobyt v Anglicku. Tu vstupujú do deja ešte hostiteľské rodiny. Tie tiež nenájdete zo dňa na deň a teraz v čase Covidu, kto si zoberie cudzieho domu ? Alebo keď to obrátime, dali by ste teraz dieťa do cudzej rodiny ?
Čo keď sa na pobyte objaví Covid ?
To je otázka za milión. Či už s príznakmi alebo bez. Kam do karantény pošlete celý zájazd ? Otázka za dva milióny: Kto to zaplatí 14 dní karantény, PCR testy, príp. dopravu náhradného zdravého animátora alebo nebodaj vodiča ? Medzitým prepadne lístok na trajekt, musíte zabookovať a zaplatiť nový, predražia sa mzdy a diéty vodičov, atď. To by bola tretia kniha.
Otázka za tri milióny: Zariskujeme zdravie „účastníkov zájazdu“, zrátame možné navýšenie nákladov a strojnásobíme cenu ?
Nespomenul som ešte „detail“, že ešte stále nie sú úplne ujasnené pobrexitové podmienky vstupu a pobytu v Anglicku.
Cenu za ktorú by sa nám toto všetko oplatilo podstúpiť nám nikto nezaplatí.
K tomu všetkému sa vždy nájdu rodičia, ktorí nám to ešte dokonale „osladia“. Vedia čo sme mali spraviť a ako, spochybňujú naše skúsenosti a preceňujú naše možnosti.
Čo s tým a smutný záver
Čo máme teda spraviť ? Neponúkať nič, aby sa potom niektorí nečudovali prečo sa to nakoniec nekoná ? Verte, že je v prvom rade v našom záujme aby sa tábory v zahraničí konali, ale nebudeme to lámať cez koleno.
Žiaľ, cestovný ruch, do ktorého detské tábory patria, je oblasť, v ktorej treba mnoho vecí riešiť „ad hoc“ (na tento účel) a za pochodu.
Keby som bol toto všetko vedel pred viac ako 25 rokmi, keď sme s tábormi začínali, bol by som si možno radšej išiel splniť svoj detský sen. Dnes by som bol strojvedúci rýchliku do Tatier cheeky
Ľ. Štekl

Reakcie

KONTAKTUJTE NÁS

0904 465 336
0904 465 336
KEDY PRACUJEME?
Deň Na telefóne E-mail
Pondelok 09.00 - 15.00 nonstop
Utorok 09.00 - 15.00 nonstop
Streda 09.00 - 15.00 nonstop
Štvrtok 09.00 - 15.00 nonstop
Piatok 09.00 - 15.00 nonstop

Letné tábory, jazykové pobyty a zájazdy

CK Úsmev ponúka detské tábory na Slovensku, tábory pre deti. Naše tábory to nie sú len niekoľko dní strávených bez rodičov, ale sú to dni plné bohatého programu. Letné tábory ponúkame s rôznym tématickým zameraním a štylizáciou ako napríklad tábor s koníkmi, rybársky tábor, akčný vojenský tábor, tanečný táborumelecké tábory, športový tábor, detské tábory s výučbou jazyka a mnoho ďalších. Najnovšími hitmy sú Kravmaga tábor a Parkour Camp.